Secretele celui mai important imperiu din istoria omenirii au fost prezente la Iași sub forma a peste 40 de exponate în cadrul expoziției „Imperiul Roman Tehnologia Învingătorilor”.
Expoziția, care este un concept unic în lume, creat de Muzeul Leonardo Da Vinci din Florența, s-a desfășurat în perioada 10.08 – 10.11.2022, la Palatul Culturii din Iași, etajul 1, Muzeul Etnografic al Moldovei, iar vizitatorii au descoperit „Tehnologia Învingătorilor”.
Timp de trei luni expoziția a atras nu doar iubitori de istorie, ci și pe cei fascinați de o perioadă de referință din trecut, cu toții descoperind misterele din spatele unui popor ce a dominat lumea antică aproape 2000 de ani.
Au fost expuse mașinării inovatoare, armuri impresionante purtate de soldați și de celebrii gladiatori, dar și reproducerea fidelă a vestimentației femeilor romane. Vizitatorii au aflat despre evenimente semnificative din Roma Antică, dar și lucruri mai puțin știute despre romani:
– Au aflat cum au fost construite: berbecul roman, turnul de asalt și cel de apărare, catapulta și cât de eficiente erau în luptă.
– Au văzut conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor care au adus progresul până în cele mai îndepărtate zone ale imperiului: apeducte, poduri, viaducte.
– Au aflat povestea capitulării lui Vercingétorix și de ce lenjeria subligaculum, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase (stola) erau elemente de nelipsit din vestimentația femeii romane.
– Au văzut reproduceri fidele ale unor exponate care au ajutat la înțelegerea cum Imperiul Roman și-a păstrat influența timp de aproape două milenii și au putut vedea pe viu unele invenții – odometru, groma și chorobates – exemple elocvente ale măreției progresului roman.
– De asemenea, expoziția a adus pentru prima dată în Iași machetele construirii unui drum roman și a construcțiilor civile.
Parteneri: ISJ, Facultatea de Istorie, RODOTEX, Primăria Municipiului Iași, Magic FM